Teknik FOTOgrafi

8:25 PM Nick 3 Comments

Mungkin ada beberapa orang yang belum faham apa yang dimaksudkan dengan fotografi..
Pengertian fotografi dapat dilihat disini.
I'll try to mentionkan beberapa macam jenis foto dan tekniknya.

LANDSCAPE | POTRAIT | MACRO | PANNING | NIGHT SHOT | HUMAN INTEREST| STILL-LIFE


1. Landscape
Merupakan foto yang objek utamanya adalah pemandangan. Untuk menangkap foto landscape gunakanlah bukaan (aperture) yang kecil (angka F besar, contoh f/10 , f/14 , f/16 , dst). Kenapa? Kerana dengan kecilnya bukaan, maka ruang fokus semakin lebar sehingga menambah ketajaman gambar, dan gunakan speed yang cepat (contoh speed 1/125s ke atas). Kemudian juga gunakan ISO yang rendah jer (cth: ISO 100, 200, 320). Tapi semua itu depend kepada  pencahayaan pada spot angle yang ampa cari. Dan better gunakan tripod agar gambar tidak shake/blur. Setelah semua sudah diatur, tinggal “bidik” dan “snap”.
ini merupakan contoh foto landscape dgn data sbb
speed 1/176s , f/6.4, ISO 50 , ?EV, 6mm (nikon coolpix)
2.Potret
Merupakan foto yang objek utamanya ada penampilan gambar manusia, baik secara individual maupun kelompok, yang menonjolkan unsur kepribadian objek foto tersebut. Yang termasuk foto potret adalah foto orang yang dicintai, foto teman-teman mahupun anggota keluarga. Sebuah foto potret akan menampilkan orang dalam bentuk seluruh badan, atau separuh badan (pinggang ke kepala), atau close up yaitu wajah dan bahu saja atau bahkan kepala saja. Gunakan bukaan yang tinggi (cth f/1.8 - f/3.5). Cuba mengimbangi kawalan kamera. Dedahan cahaya yang cerah perlu gunakan shutter yang tinggi dan bukaan yang kecil dan sebaliknya.

Di bawah merupakan contoh foto Potret

speed 1/60s, f/5, ISO 100, no-Flash, 23mm (Canon500D)*ni awek aku
3. Macro
Merupakan foto yang objek utamanya adalah benda2 yang kecil. Misalnya serangga, bunga, dll. Dalam menangkap foto macro, sesuaikan bukaan dengan objek yg anda “klik”. Better kalu menggunakan bukaan yg sederhana (cth angka F pada f/8, f/7.1, f/6.3, f/9). Dan usahakan bila cahayanya agak cerah pakailah shutter speed tinggi, sebab kebanyakan jika kita menangkap foto macro, halangan terbesar kita adalah ANGIN. Untuk itu gunakanlah speed tinggi dalam pemotretan macro, agar gambar tidak bergetar, dan fokusnya tepat. Kemudian gunakan ISO sesuai agar hasil nya bersih dari gangguan (noise). Gunakan ISO rendah jika cahaya pada sekitar objek kuat, dan gunakan ISO tinggi jika cahaya sekitar objek kurang, tapi INGAT!! ISO tinggi menimbulkan banyak NOISE(yang bijik-bijik tu), hati-hatilah. Gunakanlah tripod agar hasil foto tidak bergetar/goncang (bila speed dibawah 100). Setelah semua sudah diatur, tinggal “tekan” dan “snap”.
Di bawah merupakan contoh foto macro

speed 1/100s, f/5.6, ISO 400, no-Flash, 49mm (Canon500D)
4. Panning
Merupakan foto yang objek utamanya adalah benda bergerak. Misalnya kereta bergerak, lumba moto dll. Teknik ini merupakan teknik yang agak sukar dalam penempatan fokusnya (for certain ppl). Kita harus memfokuskannya pada objek yg sedang bergerak. Pada teknik ini, gunakan speed 1/15-1/40s. kenapa? Supaya fokus yg kita bidik tetap terjaga, dan BackGround nya blur. Tapi saya guna shutter speed yang tinggi gak. Then gunakan bukaan yg kecil (cth angka F di f/14, f/16, f/22, mesti kawal dari pencahayaan). Kenapa? Agar ketajaman fokus kita terjaga, dan juga untuk mengimbangi cahaya yg masuk karena kita menggunakan speed rendah. Ketika pengambilan gambarnya, fokuskan pada objek, lalu ikuti gerakan objek dgn menggeser kamera searah dgn gerakan objek (agar tetap terfokus objeknya). Setelah semua sudah diatur, tinggal “bidik” dan “snap”.

ini merupakan contoh foto panning

speed 1/100s, f/16, ISO 400, 36mm (Canon 500D)
5. Night Shot
Merupakan foto yg diambil pada malam hari. Foto ni better sangat kalu guna tripod. Supaya gambar yg snap tidak shake cuz gunakan shutter speed sangat rendah. Biasanya para fotografer menggunakan speed 15s, 20s, 30s, bahkan BULB. Biasanya objek yg diambil dalam foto ini adalah jalan TOL pada malam hari, Gedung – gedung bertingkat yg memancarkan cahayanya, dll. Dan untuk foto night shot gunakan teknik bukaan (aperture) seperti foto landscape, iaitu gunakan bukaan kecil (angka F besar). Dan gunakanlah ISO rendah agar gambar terhindar dari Noise. Setelah semua sudah diset, tinggal “bidik” dan “snap”
Tak brani nak guna 20s, coz tak pakai tripod
ini merupakan contoh foto night shot

speed 2s, f/4, ISO 200, with no tripod n flash
6. Human Interest
Merupakan foto yg bercerita, biasanya kekuatan foto ini ada pada judulnya. jadi KREATIVITI si fotografer dalam memberi judul agar foto dilihat bercerita. Untuk penetapan shutter speed, bukaan, ISO, dll sesuaikan dengan pencahayaan. Dan yang paling penting dlm foto ini adalah, pekanya naluri fotografer dalam mencari detik-detik yang bagus dan menarik. Setelah semua sudah diatur, tinggal “bidik” dan “snap”.

ini merupakan contoh foto human interest dgn judul

” wei, dengaqla aku nak cakap ni... ”
time ni la kita nak wat surprise kat patrao kita ni.
aku g amek hadiah dalam kreta n hang standby snap gambar..
7. Still Life

Merupakan foto yg objeknya adalah benda2 di sekitar kita. Dalam pemotretan Still Life, kreativiti seorang fotografer untuk membuat foto lebih bermakna dan bercerita, walaupun hanya foto yang berobjek sederhana sekalipun. Untuk pengaturan bukaan,speed,ISO sesuaikan dengan pencahayaan dan gunanya. Setelah semua sudah diset, tinggal “bidik” dan “snap” ja.

ini merupakan contoh foto still life dgn judul

”musim buah” or ada tajuk yang better lagi?



next?
teruskan VISIT blog saya untuk tahu teknik KOMPOSISI FOTOGRAFI seterusnya..


TQ

3 comments:

Snap snap Sunset de' Pasir Panjang

8:00 PM Nick 0 Comments





..credit to danial n' apit

0 comments:

Officially, YOU ARE FIRED!!

1:45 AM Nick 0 Comments

Tu lah kata-kata keramat daripada seorang manager kepada stafnya yang kurang efisyen dan tak konsistem dalam kerja.. Wow! Company bayar mahal lu punya gaji, lu BIKIN kami semua serabut.. Wa tamao staf yang RAJIN macam lu.. wokeYh? sEtiap orang ada problem, napa lu Sorang yang wat problem? FoKus sama lu punya niat.. Mau kerja ka, mau cinta ka, mAu KawIn ka??blablablablabla....hopefully, someday you can change ur attitude and not pointing to anyone mistakes.. pleasela, tolong jangan menyusahkan rakan anda di tempat kerja sebab anda akan mendapat balasannya..

Tahniah kepada para CREW yang berjaya membuat CASa lulus daripada AUDIT semalam.. We got the highest score among Casa in Penang.. Congrats...!

0 comments:

Ponteng Tuang MC

4:49 PM Nick 0 Comments

Tekanan betol qeja dengan macam-macam perangai member qeja.. Belom lagi ngan problem kolej!
Every weekend ja ada ja masalah tak mau mai kerja.. Minggu lepas ada masalah family, minggu sebelumnya moto rosak, trafik jem, pergi bengkel, letih, lambat bangun, demam, sakit gigi, pom pang pom pang pom pang pom pang..!! nak duit, kerja malas.. bila tak dak doit, nyusahkan idup orang nak meminjam sana sini.. Don't speak about SERVICE CHARGE, your service really SUCKS! Banyak betul bala menimpa HANG. Weekend ja, BALA mai, weekend ja BALA.. Ridiculous REASON.. TOBAT letih qeja ngan makhluk macam ni.. Semua orang pon bercinta GAK, ikut time r.. KIKIS mat saleh, meronggeng ngan jantan, sosial sana sini.. stop r..! Annoying! Blablablablabla.... Minggu depan mesti ada alasan tak mau mai kerja lagi...
Alasannya, "miss, I tak dapat datangla, nenek saya nak bersalin. anak kembar."!!
Punggah!!nak ikutkan, malas nk kerja.. Tp rezki bukan senang nak cari..

0 comments:

Facebook Shutting down on March 15..

FALSE RUMOR:
Attention Facebook and Twitter users:
The "news" that Mark Zuckerberg announced that Facebook will shut down on March 15 because he finds running the company "too stressful" is false.
I repeat, false.
It's a rumor based on a fictitious, satirical story published on WeeklyWorldNews.com, a tabloid-style website (formerly a weekly newspaper) best known for past scoops such as "Alien Spaceships to Attack Earth in 2011" and "Megan Fox Is a Man."
It isn't news. It barely even qualifies as a rumor. 


Source:
http://urbanlegends.about.com/b/2011/01/08/facebook-shutting-down-hoax.htm
http://itwel.com/facebook-shut-march-15th-2011.php


KHABAR ANGIN PALSU:

Perhatian kepada pengguna Facebook dan Twitter:

"Kabar" bahawa Mark Zuckerberg mengumumkan bahawa Facebook akan ditutup pada tarikh 15 Mac kerana beliau mempercayai pengurusan syarikat "terlalu tertekan" adalah palsu.

Saya ulangi, palsu.

Ia khabar angin berdasarkan cerita,
satirical story diterbitkan pada WeeklyWorldNews.com, sebuah laman tabloid gaya (sebelumnya sebuah surat khabar mingguan) paling dikenali masa lalu sudu seperti "Alien Spaceships to Attack Earth in 2011" dan "Megan Fox Is Man . "

Ini bukan berita. Bahkan ia nyaris tidak memenuhi syarat sebagai rumor.





Sumber: http://urbanlegends.about.com/b/2011/01/08/facebook-shutting-down-hoax.htm

0 comments:

FACEBOOK akan DITUTUP

2:05 PM Nick 0 Comments

Orang kampung DOK sibuk GOSIP yang facebook nak tutup dah...
SIBUKLA diorang cari alternatif lain nak bersosial n berseksual samada TAGGED, MYSPACE, FRIENDSTER, Hi5 dll..
Aku jugak turut SIMPATI ngan diorang ni yang dapat maklumat slah.. Mungkin r ni kesan kalu KURANG maklumat fahaman dalam bahasa ENGLISH maybe..
Setahu aku FB nak tutup LAYOUT lama n GANTIKAN dengan layout yang BARU kot. FB kasi tempoh utk diorang convert ke profil baru.. Tak logik betui laman sosial 1* dunia, FB akn ditutoop kt Malaysia..
.................................blablablablabla!


KES DITUTooP!

0 comments:

Titi Kerawang - Teluk Bahang

2:35 AM Nick 0 Comments

Ini hari punya tarikh manyak ong lor...
Wa mau pos satu tajuk, kasi ong sama pos wa ali ni..

Semalam wa cuti.. Kerja.. Kolej tak r, ada kelas... Dah lama tak meronda pulau ni, terniat plak nak snap pic baru. Blalabla... Dapatla pic yang diingini..





:P

0 comments:

Tips nak bli DSLR baru?

2:44 PM Nick 0 Comments

Ramai skang ni yang minat ngan natang leh tangkap gambaq tu.. Bahaser KLnyer, DSLR.. Dari SEGI istilah lak, Digital Short Lens Reflector yang berupaya menangkap gambar dalam keadaan GELAP, LAJU, CERAH n macam2 lagi r..

Aku share skit TIPS time bli DSLR.. Ta banyak, skit ja..

1.BLI IKUT BAJET:
ada seribu hinggit ja, DEMAND macam2.. nak murah2 P CARI kat Mudah.my or p ja CURI member ampa punya DSLR..

2.TENGOK FUNGSI:
-ISO(100/200/400/800/1600/3200): Lagi tinggi lagi bagus cuz ISO peka pada imej GELAP
-SHUTTER SPEED(25"-1/400): Ni la elemen penting klu nak tangkap gambaq LAJU.. Tapi SIANG ja R..
-APERTURE(f3.5-f22): bukaan frame LENS.. efek kecerahan gambar n Depth of Field..
-SENSOR(CCD/CMOS): Mostly pilih CMOS cuz sensor dia lagi baek. TERBAEK dr LADANG!
-SENSOR CLEANING: abes guna kena r cleaning sensor, mmgla ta efek pa pon
-BERAT: Nampak ja bagus, tapi berat macam bata. Nak nampak elok punya pasai kan..
-VIDEO: Wat masa ni ramai yang pilih video rekod, ex: D3100, 550D yang ada function HD..
-IMAGE PROCESSOR: example Canon(DiGiC4)
-RESOLUTION: 12MP or higher
-FOCUS POINT: paling koman pon pilihla 9AF POINT

3.KIT SET
apa yang diorang bekalkan skali ngan DSLR..
biasanya akan dapat 18mm-50mm VR/IS lense..
DSLR sling bag..
cable WIRE, installer DVD disk..
yang pastinya BUILT-IN flash mesti ada.. hahaha

4.SPAREPART
mostly pilih CANON n NIKON sebab availibilitynyer..
sparepart CANON hampir 2kali ganda mahal lens NIKON becuz lens CANON fit dengan semua DSLR CANON.. Tak macam NIKON..

DSLR Canon body hanya made in Japan.. Selebihnya Taiwan
Bagi amatur tu pilih r NIKON D3000, guide da siap diorang bagi..Takpon Canon 1000D..



....ada lagi

0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (4) Blackberry (1) bridal (1) buletin (3) contest (1) credit (1) dinner (2) eez (2) events (20) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (61) funny (4) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (71) info sihat (6) islamik (3) jalan jalan (25) joke (7) joke ilmiah (2) journalism (1) Kajian (2) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) male talent (31) maskulin (5) modeling (2) modeling events (10) moto (4) music cover (1) my story (1) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (2) oscar (1) party (1) Pendidikan (2) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (34) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (34) suka-suka (15) talent (21) technology (2) TIPS (20) travelog (7) trip (6) troubleshooting (1) tutorial (2) wafi (1) wedding (11) wishes (2)