Fakta dan Khasiat Telur Ayam Asli

6:06 PM Ruzend Mohamad 0 Comments



Dalam kekecohan orang ramai terhadap isu telur tiruan , ramai yang sedar akan potensi bahaya yang bakal menyusul sekiranya memakan telur tiruan tersebut. Namun tak ramai pula yang tahu keistimewaan telur ayam asli.Kan2?
Telur ayam asli merupakan sumber gizi paling murah yang terdapat di pasaran. Untuk mengetahui keistimewaan telur ayam asli ini, apa kata anda baca 10 fakta menarik di bawah:

  • Telur mempunyai nilai kegunaan protein (net protein utilization) 100 peratus. Bandingkan dengan daging ayam (80 peratus) dan susu (75 peratus).
  • Kulit telur terdiri daripada kalsium karbonat yang juga merupakan bahan asas utama bagi beberapa jenis antacids. Sekitar 9-12 peratus berat telur terdiri daripada kulitnya. Kulit telur juga memiliki ruang liang halus sehinga oksigen dapat masuk dan karbon dioksida serta wap udara dapat keluar dari telur.

  • Putih telur terdiri daripada protein yang disebut sebagai albumen dan juga mengandungi niacin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), klorin, magnesium, potasium, sodium dan sulfur. Putih telur ini mengandungi 57 peratus dari protein telur.
 
  • Warna kuning dari telur ditentukan oleh makanan ayam betina. Makin banyak biji-biji padi yang memiliki pigmen kuning dan oren yang dimakan oleh ayam betina, makin pekatlah warna kuning telurnya.

  • Warna telur juga bervariasi sesuai usia dan faktor lainnya. Menurut Egg Safety Center, Amerika, warna putih telur yang agak keruh menandakan telur itu segar. Warna putih yang jernih menandakan telur itu berasal dari ayam yang sudah tua. Hindari memakan telur yang warna putihnya agak merah muda atau berubah warna lain.
  • Kadang-kadang terdapat sedikit darah di dalam telur. Darah ini berasal dari pembuluh darah di kuning telur yang pecah. Namun telur ini tetap selamat untuk dimakan.
  • Ketika dieram, suhu telur sekitar 40.5 darjah Celcius. Semakin dingin suhu, cairan di dalamnya akan mengendap dan terbentuk sel udara antara dua lapisan telur.
  • Seekor ayam betina mampu bertelur purata 250-270 biji telur setahun.
 
  • Sebahagian besar rakyat Amerika lebih menyukai telur ayam yang berwarna putih. Di Malaysia, telur ayam kebanyakan berwarna coklat.
  • Dibandingkan dengan telur ayam, telur itik memiliki bau yang lebih amis dan kulitnya memiliki ruang liang halus yang lebih besar sehingga lebih mudah dijadikan telur masin

0 comments:

Contoh Gambar Panning

4:48 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

Kali ni NIK cuba nak share contoh gambar panning kat audiens yang baru nak join dan belajar tentang fotografi.. Semua gambar ni NIK just tangkap suka-suka ja. Nak belajar la katakan.


Camna nak dapatkan gambar macam ni?
Okie keep reading this post k..


Panning ni suatu gambar yang fokus kepada objek yang sedang bergerak dengan pantas dan latar belakang gambar adalah motion blur..
Gambar ni senang ditangkap pada waktu siang kerana pencahayaan yang sempurna..


Contoh gambar adalah di bawah : klik gambar jika nak yang lebih jelas

Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/16
Exposure Time : 1/50 sec.
ISO speed : ISO-800
Focal Length : 37mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No
Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/16
Exposure Time : 1/100 sec.
ISO speed : ISO-400
Focal Length : 36mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No


Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/20
Exposure Time : 1/50 sec.
ISO speed : ISO-800
Focal Length : 55mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No
Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/11
Exposure Time : 1/60 sec.
ISO speed : ISO-160
Focal Length : 55mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No
Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/11
Exposure Time : 1/60 sec.
ISO speed : ISO-100
Focal Length : 48mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No
Camera Model : Canon EOS 500D
F-stop : f/3.5
Exposure Time : 1/200 sec.
ISO speed : ISO-800
Focal Length : 18mm
Metering Mode : Evaluate
Flash : No



Apakah panduan setting yang diperlukan jika tak ingat?
Ia bergantung kepada pendedahan cahaya..


Shutter speed tak melebihi 1/100 sec.
Aperture tak terlalu besar, f5.6 ke atas jika cerah.
ISO 400-800.


Fokus point (titik merah) tertumpu kepada objek yang bergerak.
Tekan Half shutter untuk fokus kepada objek dan kemudian dah dapat angle yang menarik, tekan shutter penuh untuk snap gambar..

**Inilah yang dapat nik kongsikan buat masa ni..

Selamat Mencuba

0 comments:

ASTRO Sediakan +130 Rancangan Percuma

2:38 PM Ruzend Mohamad 0 Comments


Sharp jer pukul 12tengah malam trus NIK turn on Astro..
Sebab Astro bagi ganjaran kepada penggunanya sebab memilih ASTRO sebagai Best from The Best Awards. Tak kisahla yang boikot ke tak.
Korang boleh bukak semua channel secara percuma dari

27hb April 2012 ~ 6 th May 2012.

Apa lagi? Turn On la ASTRO.
HBO, STARmovies, DisneyChannel, Astro Sports, Astro Mustika dan semua Channel PERCUMA.

Benda free sapa yang taknak kan.
Da puas 'kita' tengok movie, kita complaint k.

Semua channel free




KECUALI 


ASTRO FIRST

0 comments:

Animal Planet : Ducky

11:13 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

Lama tak update pasal gambar..


Kali ni NIK upload about environment and animal plak.. I love pet.. Wonderpets pon minat gak..
Sebab nya, rumah kampung nik ada binatang peliharaan yang sangat comel..
Apakah binatang itu?

ITIK.. Hew3..

Lens : 28-80mm Ultrasonic
Kits : CPL lens
Camera : Canon 500D
Flash : No
Tripod : No


Comel dak?

0 comments:

DiGi WWWOW Internet For All Awards!

Nik nak mintak kerjasama anda Tolong VOTE untuk NIK..
Klik anda memang NIK sangat hargai..
Nik bertaruh untuk Photojournalist Awards 2012..
Tolong yer kawan2 yang Nik sayangi..
*Dah bertebal muka dah ni
*Ni belum jadi artis lagi nak suh VOTE bagai




0 comments:

AmeKaw TV3 menyerang Kampus ICT

4:44 PM Nick 0 Comments

Kali ni Amekaw aka menyerang Kampus Island College of Technology. Sabtu ini.

Jom la kita join.. Mari ler..



Penyertaan Percuma!!! Peserta Lelaki (28 April) Wanita (29 April) pada pkl 9.00 am. hadiah menarik nenanti para pemenang. Bagi para penyokong... pelbagai hadiah cabutan bertuah menanti anda.... Jumpa di sana...


Episod dulu kala Siri Amekaw..

0 comments:

What Makes You Beautiful

10:53 PM Nick 0 Comments



What Makes You Beautiful Lyrics by One Direction

You're insecure, don't know what for
You're turning heads when you walk through the do-o-or
Don't need make-up - to cover up
Being the way that you are is eno-o-ough
Everyone else in the room can see it
Everyone else but you
Baby you light up my world like nobody else
The way that you flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground, it ain't hard to tell
You don't know 
Oh oh
You don't know you're beautiful!
If only you saw what I could see
You'll understand why I want you so desperatley
Right now I'm looking at you and I can't believe
You don't know 
Oh oh
You don't know you're beautiful!
Oh oh
That's what makes you beautiful!
So girl come on, you got it wrong
To prove I'm right I put it in a so-o-ong
I don't know why, you're being shy
And turn away when I look in to your eye eye eyes
Everyone else in the room can see it
Everyone else but yo-ou
Baby you light up my world like nobody else
The way that you flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground, it ain't hard to tell
You don't know 
Oh oh
You don't know you're beautiful!
If only you saw what I can see

You'll understand why I want you so desperatley
Right now I'm looking at you and I can't believe
You don't know 
Oh oh
You don't know you're beautiful!
Oh oh
That's what makes you beautiful!
Na na na na na na naaaa na na,
Na na na na na na.
Na na na na na na naaaa na na,
Na na na na na na.
Baby you light up my world like nobody else
The way that you flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground, it ain't hard to tell
You don't know 
Oh oh
You don't know you're beautiful!
Baby you light up my world like nobody else
The way that you flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground, it ain't hard to tell
You don't know 
No Oh oh
You don't know you're beautiful!
If only you saw what I can see
You'll understand why I want you so desperatley
Right now I'm looking at you and I can't believe
You don't know 
No Oh oh
You don't know you're beautiful!
No Oh oh
You don't know you're beautiful!
No Oh oh
That's what makes you beautiful!



Image Detail

0 comments:

Jefferson Charity Show : Vogue For Virtue

2:56 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

Satu lagi job runway yang my friend/talent dapat daripada agensi modeling Velvet. Bertempat di Queensbay. Ahad, April 22 2012.



 show tamat!




0 comments:

Bad Service : Pusat Latihan Pandu Cemerlang Sg Dua

1:24 AM Ruzend Mohamad 0 Comments

Maybe yang menghadapi masalah ni adalah kurang, so yang kurang tu terkena kat nik.
Inilah kesan mencari kuantiti dan abaikan kualiti.
Antara masalah yang nik hadapi seperti tempahan praktikal memandu 8 jam.
Kononnya tempahan praktikal cuma melalui khidmat SMS saja.


 Walhal bila kita book, sebulan pon belum tentu dapat reply. Bukan murah kami bayar untuk lesen kereta. Beratus okeh!

 Lesen L dah pas berbulan dah. Bila nak bertegas nak book kat tempat diorang sendiri diorang malas nak layan, buat muka marah. Tak beretika la macam ni. Orang lain pon kerja jugak, nak tarik muka tu apahal. Buruk perangai perempuan kalau buat macam tu. Nik pon da berjanggut tunggu terus tak putus asa nak book by SMS. Then diorang reply klas pagi da penuh. Even tiga hari sebelum. Then try pulak request 5 hari sebelum, tp diorang tak reply. Whathefish! Dah malas nak sambung kat situ!


 Conclusion, servis SMS booking memang teruk..


Pengalaman...

0 comments:

Metro Outing III | Flickr Penang

5:00 PM Ruzend Mohamad 0 Comments


Lama dah rasanya tak snap gambar photostreet and modeling. Always bizi dengan kerja. Fokus katanya.

Penang Flickr pada kali ni adakan event di Taman Perbandaran pulak ataupun Taman Belia, Penang. Jam 8 pagi esok. Nak pergi atau tak?



Yang pentingnya yurannya adalah percuma.

So yang mana nak photoshoot tu, jumpa di sana esok. Tak kisahla sebagai talent atau photographer.

Nak tau lebih klik LINK TO FLICKR EVENT.

Ni antara gambar aktiviti Penang Flickr :


0 comments:

Leptospirosis | Penyakit Kencing Tikus

4:37 PM Ruzend Mohamad 0 Comments


Penyakit “kencing tikus” atau nama sebenarnya adalah penyakit Leptospirosis adalah suatu penyakit infeksi akut yang disebabkan suatu jasad renik tertentu yang dinamakan Leptospira. Leptospirosis dapat menyerang manusia atau haiwan dan digolongkan sebagai penyakit zoonosis, ertinya menular dari haiwan ke manusia, dan penularan ini sering terjadi secara kebetulan. Penyakit Leptospirosis ini masih menjadi permasalahan kesihatan masyarakat terutama di negara tropis dan subtropis di negara berkembang. Hal ini akibat antara lain curahan hujan yang tinggi, kesihatan lingkungan yang kurang baik, terutama berkait dengan masalah sampah.

Peratus penyakit leptospirosis di Indonesia cukup tinggi dan angka kematian kerana penyakit ini cukup besar. Indonesia menepati peringkat ketiga di dunia. Kuman Penyebab Penyebab penyakit Leptospirosis adalah spesies Leptospira Interrogans yang mampu menyebabkan penyakit (patogen) pada manusia. Ada pula spesies lain yang tidak patogen, iaitu Leptospira Biflexa. Leptospira berbentuk spiral dengan ukuran 0,1 mm x 6 - 20 mm, selalu bergerak, dapat hidup di air tawar selama kurang lebih 1 bulan, biasanya cepat mati di air masin. Setiap spesies leptospira terbahagi menjadi puluhan serogrup dan terbahagi lagi menjadi puluhan, bahkan ratusan serovar. Saat ini, Leptospira interrogans yang bersifat patogen telah dikenal lebih dari 200 serovar. Jasad renik ini biasanya hidup di dalam ginjal haiwan pejamu (inang) dan dikeluarkan melalui air kencing (urin) saat berkemih. Haiwan pejamu tersebut antara lain tikus, babi, kambing, domba, kuda, anjing, kucing, kelelawar, tupai dan landak. Tikus sering menjadi pejamu bagi pelbagai serovar
leptospira.

“Penyebab penyakit Leptospirosis adalah spesies Leptospira Interrogans yang mampu menyebabkan penyakit (patogen) pada manusia. Ada pula spesies lain yang tidak patogen, iaitu Leptospira Biflexa...”


Cara Penularan
Penularan dari haiwan ke manusia dapat terjadi secara langsung ataupun tidak langsung, sedangkan penularan dari manusia ke manusia sangat jarang. Penularan langsung biasanya 

“Penyakit ”kencing tikus” atau nama sebenarnya adalah penyakit leptospirosis adalah suatu penyakit infeksi akut yang disebabkan suatu jasad renik tertentu yang dinamakan Leptospira...”

terjadi dari haiwan yang mengandungi penyakit leptospira kepada merekayang pekerjaannya merawat, memotong haiwan seperti penternak, doktor haiwan, peneliti yang memakai binatang percubaan, pekerja di rumah potong haiwan dan umumnya terjadi secara kebetulan. Penularan tidak langsung (pada manusia) terjadi melalui air atau tanah yang tercemar urin haiwan yang mengandungi leptospira. Sering terjadi pada saat banjir, di selokan atau sungai, di danau yang tercemar serta mereka yang bekerja sebagai pembersih selokan, sungai, pekerja perkebunan tebu, dan daerah rawa. Kuman tersebut masuk ke dalam tubuh manusia melalui kulit yang terluka atau melalui selaput lendir mata, selaput lendir di mulut, saluran pernafasan.





Gejala Klinik
Gejala penyakit leptospirosis amat berbeza bermula dari yang paling ringan seperti orang yang menghidap penyakit influenza, sampai yang berat dan berakhir dengan kematian. Setelah dua sampai 26 hari kuman memasuki tubuh manusia, maka mulalah timbul gejala. Masa antara masuknya bibit penyakit ke dalam tubuh dan mula timbul gejala dinamakan masa inkubasi. Walaupun tempoh masa inkubasi cukup panjang, tapi rata-rata sekitar 10 hari. Secara umum gejala leptospirosis, antara lain demam (ringan atau tinggi), nyeri kepala yang bisa menyerupai nyeri kepala pada DBD, seringkali disertai tubuh yang menggigil, nyeri otot terutama di daerah betis, punggung dan paha sehingga penderita sukar berjalan, mual, muntah dan nafsu makan menurun, radang pada mata, dan pada kasus berat dapat terjadi mata berwarna kuning, gangguan ginjal, radang paru dan radang otak. Gejala klinik tersebut dapat menyerupai penyakit infeksi lain yang bergejala demam akut, sehingga penyakit ini perlu selalu dicurigai terutama pada orang yang mempunyai risiko untuk tertular.  Ada beberapa periode dalam perjalanan penyakit leptospirosis. Pada minggu pertama demam tinggi disertai nyeri otot, nyeri kepala, mual, muntah dan berbagai gejala lainnya. Pada masa ini, leptospira dapat dite-mukan dalam darah. Pada minggu selanjutnya, leptospira menghilang dari darah dan menetap di ginjal, sehingga teridentifikasi di urin.Penyakit leptospirosis ada juga yang disertai warna kuning (tipe ikterik). Warna kuning dapat dikenali pada mata, selaput lendir mulut, dan bahkan pada badan. Namun, ada juga yang tidak disertai warna kuning (tipe anikterik).


Pengubatan
Kalau anda diserang leptospirosis, itu bukan bererti akhir dari segalanya. Leptospirosis bukan penyakit ganas. Ubatnya mudah didapat dan murah. Disebabkan di awal-awal kesnya mungkin sudah lewat untuk diagnosis. Selain antibiotik golongan penicilline, kuman juga peka terhadap streptomycine, chloramphenicol dan erythromycine. Harga jenis antibiotik klasik ini  tidak tinggi, selain mudah didapati, malah di Puskesmas sekali pun. Jika diubati selagi masih mampu, prognosis leptospirosis umumnya baik. Nasib pesakit mungkin jadi lebih teruk jika terapi lambat diberikan. Sudah dinyatakan bahawa komplikasi leptospirosis paling teruk jika ginjal sudah rosak, selain hati, dan otak.





**sedang menterjemah bahasa indonesia to bahasa melayu

0 comments:

The One That Got Away

10:54 PM Ruzend Mohamad 0 Comments



"Katy Perry - The One That Got Away"

Summer after high school when we first met
We made out in your Mustang to Radiohead
And on my 18th Birthday
We got matching tattoos

Used to steal your parents' liquor
And climb to the roof
Talk about our future
Like we had a clue
Never planned that one day
I'd be losing you

In another life
I would be your girl
We'd keep all our promises
Be us against the world

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

I was June and you were my Johnny Cash
Never one without the other we made a pact
Sometimes when I miss you
I put those records on (Whoa)

Someone said you had your tattoo removed
Saw you downtown singing the Blues
It's time to face the music
I'm no longer your muse

But in another life
I would be your girl
We'd keep all our promises
Be us against the world

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away
The o-o-o-o-o-one [x3]
The one that got away

[Bridge:]
All this money can't buy me a time machine (Nooooo)
Can't replace you with a million rings (Nooooo)
I should've told you what you meant to me (Whoa)
'Cause now I pay the price

In another life
I would be your girl
We'd keep all our promises
Be us against the world

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away
The o-o-o-o-o-one [x3]

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away

0 comments:

Seluar Dalam Seksi dan Garang | Men's Underwear

2:55 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

Dahsyat gila ah fesyen skang.
Keterlaluan jugakkan pos ni.
Ahakz.. Btw Nik cuma nak share, yang mana rasa ni agak keterlaluan so jangan terus tengok..
Kita ada kebijaksaan untuk klik butang CLOSE tab/windows.






Habis Sudah!





0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (4) Blackberry (1) bridal (1) buletin (3) contest (1) credit (1) dinner (2) eez (2) events (20) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (61) funny (4) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (71) info sihat (6) islamik (3) jalan jalan (25) joke (7) joke ilmiah (2) journalism (1) Kajian (2) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) male talent (31) maskulin (5) modeling (2) modeling events (10) moto (4) music cover (1) my story (1) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (2) oscar (1) party (1) Pendidikan (2) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (34) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (34) suka-suka (15) talent (21) technology (2) TIPS (20) travelog (7) trip (6) troubleshooting (1) tutorial (2) wafi (1) wedding (11) wishes (2)