Karnival Kerjaya & Keusahawanan Graduan 2012 (K3G)

1:32 AM Ruzend Mohamad 0 Comments


Ministry of Higher Education’s (MOHE) will be organizing the Karnival Kerjaya dan Keusahawan Graduan 2012 (K3G) as follows :
Karnival Kerjaya dan Keusahawan Graduan 2012 (K3G)  Details
Date29 Jun to 1 July 2012
Time9am – 6pm
VenuePWTC, KL
OrganizerMinistry of Higher Education’s (MOHE)
Entrance FeeFREE
The organiser has planned many activities for this event including walk-in-interview, job seminar, career talk and many more.
For job seekers, you can also do pre-event registration at http://k3g.com.my/ and stand a chance to win many gadgets in the lucky draw.

0 comments:

Aireen Omar is new AirAsia CEO for Malaysia

5:04 PM Ruzend Mohamad 0 Comments


KUALA LUMPUR: AirAsia telah melantik Aireen Omar sebagai Ketua Pegawai Eksekutif yang baru (CEO) yang beroperasi di Malaysia.
Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes berkata Aireen telah berkhidmat dengan AirAsia selama enam tahun.
Reuters pula melaporkan bahawa sebelum pelantikan itu, Aireen adalah ketua kewangan korporat serantau AirAsia dan perbendaharaan. Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 
AirAsia (Malaysia) yang baru dilantik, Aireen Omar tersenyum selepas Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Tony Fernandes mengenakan topi yang mengandungi logo syarikat ke atas kepalanya, semasa sidang akhbar di Sepang, di luar Kuala Lumpur 18 Jun, 2012.
AirAsia Malaysia Bhd. berkata pada hari Isnin telah melantik Aireen Omar untuk mengetuai operasi tempatan sebagai pengasas terbesar bajet Asia pembawa Fernandes bergerak ke Indonesia untuk menyelia rancangan pengembangan serantau.
REUTERS / Bazuki Muhammad Dia akan mengambil alih jawatan baru pada 1 Julai dan melaporkan terus kepada Fernandes yang mengesahkan beliau telah berpindah ke Jakarta.
"Semasa krisis kredit, Aireen disimpan AirAsia di hadapan keluk," AirAsia bersama pengasas Kamarudin Meranun kepada pemberita di ibu pejabat di Kuala Lumpur International Airport penerbangan tambang murah di Sepang.
"Walaupun syarikat-syarikat lain jatuh ke dalam masalah mendapatkan pada mana-mana semua pembiayaan, Aireen dapat untuk mendapatkan pembiayaan pada kadar yang sangat kompetitif selama dua tahun untuk pembelian pesawat untuk AirAsia."
Bernama melaporkan bahawa Aireen Omar berhasrat untuk mengekalkan 60 peratus bahagian pasaran domestik.
"Saya tahu saya mempunyai tanggungjawab yang besar untuk digalas dan saya yakin untuk memastikan sasaran hidup. Semua orang boleh terbang bukan hanya sekarang tapi selama-lamanya.
"Kami mempunyai 60 satu peratus domestik dan 40 peratus bahagian pasaran antarabangsa. Kami berhasrat untuk mengekalkan dan berkembang," katanya kepada pemberita selepas dinamakan sebagai ketua pegawai eksekutif AirAsia untuk operasi Malaysia. Aireen berkata AirAsia Malaysia akan terus menjadi kreatif dan inovatif.
Kata beliau untuk mengekalkan peneraju di pasaran, disiplin kos dan hasil yang semakin meningkat akan menjadi antara cabaran utama bagi beliau yang menyandang jawatan itu.

KUALA LUMPUR: AirAsia has appointed Aireen Omar as its new chief executive officer (CEO) of Malaysian operations.
AirAsia group CEO Tan Sri Tony Fernandes said Aireen has been with AirAsia for the past six years.
Reuters meanwhile reported that prior to the appointment, Aireen was AirAsia's regional head of coporate finance and treasury.
Newly appointed AirAsia's Chief Executive Officer (CEO) of Malaysian Operations Aireen Omar smiles after Group CEO Tony Fernandes places a cap bearing the company logo on her head, during a news conference in Sepang, outside Kuala Lumpur June 18, 2012. Malaysia's AirAsia Bhd said on Monday it had appointed Omar to head its local operations as the founder of Asia's largest budget carrier Fernandes moves to Indonesia to oversee its regional expansion plans. REUTERS/Bazuki Muhammad
She will assume her new post on July 1 and report directly to Fernandes who confirmed he was moving to Jakarta.
"During the credit crisis, Aireen kept AirAsia ahead of the curve," AirAsia co-founder Kamarudin Meranun told reporters at the budget carrier's headquarters at Kuala Lumpur International Airport in Sepang.
"While other companies fell into trouble securing any financing at all, Aireen was able to lock up financing at very competitive rates for two years for the purchase of aircraft for Airasia."
Bernama reported that Aireen Omar aims to maintain 60 per cent domestic market share.
"I know I have a big shoe to fill and I am confident to keep the target alive. Everyone can fly not only now but forever.
"We have 60 per cent domestic and 40 per cent international market share. We intend to maintain that and grow it," she told reporters after being named AirAsia's chief executive officer for Malaysia's operations.
Aireen said AirAsia Malaysia would continue to be creative and innovative.
She said maintaining market leadership, cost discipline and increasing revenue would be among the main challenges helming the post.



0 comments:

Walk-walk in Bukit Bintang

5:24 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

Hari ahad, tak ramai sangat orang area ni. Bandaraya yang penuh dengan shopping kompleks dan cukup untuk berhabis duit di sini. Parking kereta memang cukup mahal dan susah jugak nak cari. So simpan kat lot parking sebelah hotel. Option pengangkutan LRT and Monorel. Reload RM10 touch n go utk sehari. Naik monorel dari Masjid Jamek ke Bukit Bintang dah RM1.60. Jalan kaki cuma 15 minit. Kalu naik moto parking sebelah BB Mall jer.
Bergambaq sat dekat Pavilion ni. Malas nak masuk, melepak kat luar ja.




..habis di sini..apa pon tak beli..




0 comments:

20 Tips Pelajari Fotografi

11:25 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

    Berikut 20 tips ringkas fotografi untuk anda menambah informasi dan kemampuan fotografi anda, saya yakin beberapa sudah pernah dilakukan tetapi semoga beberapa lainnya merupakan informasi baru.Berikut merupakan 20 langkah yang anda perlu tahu.



    Untuk melatih kemampuan panning anda, potretlah benda yang sedang bergerak dengan kecepatan normal (orang naik motor misalnya), gunakan mode shutter priority dan set shutter speed maksimal 1/30 detik, lebih lambat lebih baik. Perhatikan background anda!
    Untuk memotret makro (jarak super dekat), aktifkan feature Live View kamera digital anda agar lebih mudah memeriksa depht of field dan fokus.

    Filter CPL (polarisasi) sangat berguna untuk menghilangkan pantulan sinar matahari di air dan kaca, dan juga berfungsi memperbaiki warna langit. Pernahkah anda memakai kacamata hitam dengan polariser?

    Ketika memotret gambar bayi/anak-anak, pastikan anda fokuskan perhatian ke mata. Tak ada yang boleh mengalahkan keindahan mata anak-anak.
      
    Megapiksel bukanlah feature terpenting dari sebuah kamera, ukuran sensorlah feature yang paling penting


    Untuk foto portait (wajah) di luar ruangan, cuba tangkap di tempat yang mendung. Ataupun tidak, carilah kawasan yang redup dan tidak terkena sinar matahari secara langsung. Sinar matahari membuat bayangan yang keras di wajah.


    Ketika anda memotret dalam keadaan minima cahaya dan kesusahan menggunakan autofokus, gantilah dengan manual fokus. Feature autofokus dikamera biasanya cukup lama mencari titik fokus dalam keadaan yang gelap dan kabur. 

    Untuk foto sillhuet, pastikan anda matikan flash serta gunakan mode sunset (untuk kamera pocket), untuk SLR gunakan mode manual dan ukurlah eksposur di area terang di belakang objek. 

    Download-lah buku manual versi pdf untuk kamera anda, sehingga anda mudah melakukan pencarian secara cepat untuk kata yang ingin anda ketahui dibanding harus membolak-balik halaman kertas. 

    Sebelum keluar memotret, periksa kembali setting kamera anda, jangan sampai anda menggunakan setting yang salah (memotret landscape dengan ISO 1000 misalnya). Menurut para fotografer pro, urutan pemeriksaan yang baik adalah berikut: periksa White Balance – aktifkan feature Highlight warning – periksa settingan ISO – periksa ukuran Resolusi foto anda.

    Formatlah memory card hanya di kamera, jangan sesekali memformat memory card dikomputer. Selain jauh lebih cepat dan mudah juga jauh lebih selamat jika anda melakukannya di kamera.

    Jika anda memiliki kapasiti hard disk berlebih di komputer serta suka melakukan foto editing, gunakan format RAW ketika memotret, jika tidak cukup gunakan JPG. 
    Jika anda benar-benar menyukai fotografi landscape, fotolah di jam-jam berikut: dari jam 5 sampai jam 8 pagi, serta dari jam 4 sampai jam 7 petang.

    Ketika memotret, lihatlah area paling terang yang masuk ke viewfinder anda. Kalau terangnya terlalu cerah berbanding area lain, gantilah sudut pemotretan.

    Untuk memotret HDR, gunakan mode auto bracket. Satu lagi: untuk foto HDR landscape yang dahsyat, tunggulah sampai muncul mendung sedikit, lalu mulalah memotret. 
    Jika anda membeli lensa atau bekas kamera, pastikan anda melakukan urusan dengan bertemu penjualnya secara langsung (COD). Anda harus menguji barangnya, memegang dan mencubanya

    Sepanjang shooting, gunakan setting ISO serendah mungkin. Meskipun noise reduction boleh mengurangkan noise yang dihasilkan oleh ISO yang tinggi, namun akan mengurangkan detail foto secara keseluruhan. 

    Kalau warna membuat foto anda terlalu “sibuk” dan ramai, ubahlah foto anda menjadi foto hitam putih

    Untuk menghasilkan foto hitam putih yang bagus, perhatikan kontras dalam foto anda. Semakin banyak kontras (area gelap dan terang yang beragam), semakin bagus foto hitam putih anda. 

    Bawalah kamera kemanapun anda pergi, cara paling cepat meningkatkan kemampuan fotografi anda adalah dengan memperbanyak bacaan dan tunjuk ajar, tidak ada yang lebih baik.

0 comments:

Jalan-jalan at Putrajaya

11:28 AM Ruzend Mohamad 2 Comments

Tak tau nak p mana dah area Selangor ni, so mai turun sat Putrajaya. Panas jugakla..







**ni bukan photoshoot pon

2 comments:

Senaman Khusus Untuk Tenaga Batin

1:20 AM Ruzend Mohamad 0 Comments

Mula-mula sekali anda tarik nafas melalui hidung ke dalam kerongkong dan kemudian cuba anda menelan udara tersebut dan dorongkan ia turun ke dalam dada. Selepas itu anda akan merasakan udara tersebut memberikan sesuatu kekuatan tenaga dalaman di dalam tubuh anda. Kemudian anda cuba bayangkan seperti bola yang digulingkan ke bawah di bahagian depan tubuh di bawah otot perut. Ketika ini udara di dalam perut anda akan mencapai bahagian paling bawah yang kemudian mendorong udara masuk ke dalam zakar anda. Latihan ini adalah untuk memperbesarkan saiz zakar anda.

Ketika anda mengarahkan udara masuk ke dalam zakar anda gunakan tiga jari tengah tangan kiri untuk menekankan kuasa dalam di tengah bahagian zakar anda dan buah zakar. Tekanan ini mencegah udara mengalir kembali ke dalam tubuh. Kekuatan ini akan tersimpan di bahagian zakar anda.

Lakukan pernafasan yang normal sambil menempatkan jari kiri pada titik ...... Pada saat ini mulakan urutan pada zakar. Tarik ke depan dan belakang, regangkan dengan gerakan lembut yang teratur sebanyak 36 kali. Kemudian gunakan ibu jari untuk menggosok kepala zakar. Ini akan membangkitkan zakar anda, jika anda belum biasa dengan urutan seperti ini, ditambahkan lagi dengan hayunan onani sehingga batang zakar anda menjadi stim atau keras.

Selepas itu, tangan kanan anda melingkari bahagian bawah zakar (seperti yang ditunjukkan di dalam gambarajah). Lingkar ia dengan kuat-kuat dan pegang ia dengan erat sekali. Kemudian tangan kiri diluncurkan ke bahagian depan sekitar satu inci. Dengan cara ini tenaga dalaman udara akan terkunci di dalam zakar itu sendiri dan mendorong tenaga tersebut ke hujung kepala zakar. Anda akan merasakan tekanan mendorong udara ke bahagian depan ke arah kepala zakar dan pertahankan keadaan begitu tetapi jangan memaksanya terlalu kuat. Lalu zakar ditarik ke kanan dan putarkan 36 kali se arah jarum jam atau sebaliknya. Latihan ini amat berguna untuk memperkuatkan ginjal anda.

Akhir sekali, pukul secara lembut zakar anda yang sedang stim sebanyak 36 kali ke paha bahagian dalam. Sambil itu, anda menahan dorongan udara yang terkunci. Lakukan ke arah kiri, kemudian ke arah kanan. Setelah itu, rendam zakar anda yang hangat ke dalam air suam (kurang panas) selama 1 minit. Ini akan membantu zakar anda menyerap tenaga panas dan mengembangkannya. Jika anda melakukan senaman ini, zakar anda akan menghasilkan pertambahan sebanyak 1 inci selama 1 bulan atau 2 bulan pertama anda melakukannya. Ini semua bergantung pada struktur tubuh masing-masing.

0 comments:

Kes Kurang Ajar Polis PDRM

7:27 AM Ruzend Mohamad 0 Comments

Ni lah sebabnya aku benci sangat dengan PDRM. Bukan benci sebab buah mulut orang dan video kat internet, tapi benda tu jadi sendiri kat aku.



Peristiwanya macam ni.

Rabu, 6 Jun - Jalan Jelutong. Selepas aku keluar simpang, ada sebuah kereta cuba nak potong aku. Menghimpit. Then bila cuba tengok balik yang tu kereta polis. Plat WGF 4264 kalau tak silap. Hairanla kenapa polis ni sibuk nak cium bontot moto aku, so aku slow kan moto. Tetiba ja driver kereta polis tu tunjuk FUCK kat aku. Wah! Biadap betul. Polis muda malaysia memang sangat kurang ajar ka? Kalu enset aku ada bateri, da lama aku rakam. Sial betul. Pantang la kalu ada orang tunjuk FUCK kat aku, tambah2 plak polis. So aku biarkan dia potong kejap samada dia nak tahan aku. Tapi tak! So aku pergi sebelah kereta polis tu memandangkan dia berhenti kat depan sebab jem.

Then aku tanya dia, KENAPA HANG KURANG AJAQ SANGAT?
Pak Cik polis kat sebelah dia tak kata apa, cuma polis yg kurang ajar tu balas pulak kat aku, "TAK NAMPAK KA LAMPU MERAH TADI? KENAPA LANGGAQ?" Baru ja nak balas cakap dia, lampu da hijau. Orang da ramai tengok da. So aku blah! Gaduh ngan Polis, diorang menang la. So aku blah. Malas nak layan polis muda perangai tak guna macam tu. Tak da moral! Ciri-ciri polis tak berkualiti. Kalau salah aku, hang boleh tahan aku, bagi saman kat aku. Kenapa tak buat? Tak berani? Sebab jalan ni POLIS yang punya? POLIS ada hak nak saman orang sesuka hati. Setahu aku cuma kuasa MAHKAMAH yang ada hak untuk menyaman orang. Kalu kau saman aku RM300 aku nak saman hang balik RM3000! Penjawat awam yang kurang ajar terhadap orang awam!

Cakap pasal langgar lampu merah. Semua orang buat sekalipon POLIS. Pagi tadi semasa subuh, aku nampak sorang pegawai polis trafik langgar lampu merah kawasan Ayer Itam. RILEKS JER! Naik moto Honda Wave! Bukannya kuda putih okie! Nak jugak aku potong polis trafik tu then tanya, KENAPA KOPERAL/SARJAN BOLEH LANGGAR LAMPU MERAH TANPA RASA BERSALAH? Jawapan tu mungkin aku boleh guna untuk masa depan kelak.


Malas nak carut banyak, baik aku sambung buat kerja aku.

0 comments:

Back In Time

3:19 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

Back In Time - Pitbull


Bridge:
Let's excuse me baby
Go, yeah you baby
Back, ooh you groovy baby
In let's make a movie baby
Time, excuse me baby
Let's, yeah you baby
Go, ooh you groovy baby.
Back in, let's make a movie baby
Time.
It's Mr Worldwide, Agent A, reporting live
From Cape Canaveral, MK, Big Syphe, let's ride.
Back, back, in, in, time

Hook:
Baby, ohhh baby
Ohhh baby, my sweet baby
You're da one.

[Verse 1:]
Miami equals black mask, black clothes
With a little bit of rope to tie, I flipped it
Black suits, white shirts, black glasses with a matching tie
Like Agent J or Agent K, and I wish the whole world would
Ok, i'm tryin' make a billion out of 15 cents
Understand, understood
I’m a go-getter, mover, shaker, culture, bury a boarder, record-breaker won’t cha?
Give credit where credit is due don’t cha?
Know that I don't give a number two!
Y'all just halfway thoughts
Not worth the back of my mind,
But to understand the future we have to go BACK IN TIME.

Hook:
Baby, ohhh baby
Ohhh baby, my sweet baby
You're da one.

[Verse 2:]
I got the globe, yeah, in the palm of my hand
Wherever I spin it, that's where I land
Let’s save the world
MEN IN BLACK I know you understand
Stop the movement, they can try if they want to.
Ignorar lo latino, si, they can try if they want to
What Pit solves is a bit raw
Took like jigsaw and built it all
Despite a big loss, I’d bet it all
And fought blind against the world, Ray Charles
Y'all just halfway thoughts
Not worth the back of my mind
But to understand the future, we have to go BACK IN TIME!

Hook:
Baby, ohhh baby
Ohhh baby, my sweet baby
You're the one.

Bridge:
Let's excuse me baby
Go, yeah you baby
Back, ooh you groovy baby
In, let's make a movie baby
Time, excuse me baby
Let's, yeah you baby
Go, ooh you groovy baby
Back in, let's make a movie baby
Time.

[Break]

Hook:
Baby, ohhh baby
Ohhh baby, my sweet baby
You're the one.

0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (4) Blackberry (1) bridal (1) buletin (3) contest (1) credit (1) dinner (2) eez (2) events (20) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (61) funny (4) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (71) info sihat (6) islamik (3) jalan jalan (25) joke (7) joke ilmiah (2) journalism (1) Kajian (2) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) male talent (31) maskulin (5) modeling (2) modeling events (10) moto (4) music cover (1) my story (1) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (2) oscar (1) party (1) Pendidikan (2) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (34) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (34) suka-suka (15) talent (21) technology (2) TIPS (20) travelog (7) trip (6) troubleshooting (1) tutorial (2) wafi (1) wedding (11) wishes (2)