Bau Penghalau Tikus

3:07 PM RuzendStudio 0 Comments


Tikus memiliki kelebihan yang jarang dimiliki binatang lain, iaitu deria bau yang sangat tajam. Dengan kelebihan ini, tikus mampu mengesan pelbagai bau dari tempat yang cukup jauh. Menariknya, kelebihan yang kita ada ini dapat dimanfaatkan untuk mengusir binatang perosak ini, iaitu dengan menyembur bau-bauan yang tidak disukai tikus.

Bau-Bau Yang Tidak Disukai Tikus
Apa jer bau-bau yang tikus xsuka?

Nah, ini permasalahannya. Tidak semua orang tahu tentang bau-bau yang boleh menbuatkan tikus menjauhinya. Namun demikian, dari pengalaman mereka yang pernah berusaha keras menghalau tikus, berikut merupakan bau-bauan menyengat yang dapat kita manfaatkan untuk menghalau tikus:

Bau Minyak Kayu Putih

Bau Tembakau

Bau Sirsak

Bau Cengkeh

Bau Durian

Bau Lada

Bau Pudina 

Bau Kopi


Itulah beberapa contoh bau-bau yang tidak disukai tikus. Manfaatkan aroma yang cukup menyengat dari pelbagai bahan tersebut dapat dilakukan dengan meletakkannya di tempat-tempat yang yang sering menjadi jalan atau tempat bersembunyi tikus-tikus rumah yang bersarang. Untuk membuatkan bau tersebut lebih tahan lama, bahan-bahan yang menjadi sumber dari bau-bau tersebut perlu ditumbuk halus dan dicampur dengan minyak.

Alat pengusir tikus berasaskan serbuk
Sediakan tempat bekas bedak bayi
Ambil serbuk kopi atau kamper
Cara memakainya: bersihkan tempat bedak bayi dan masukkan serbuk kopi atau serbuk kamper kedalamnya, taburkan di sudut-sudut rumah atau tempat yang sering dilalui tikus dengan mempertimbangkan kebersihan.

Alat pengusir tikus berasaskan cecair
Siapkan tempat bekas pembersih semburan
Ambil minyak mint, kayu putih, minyak kamper
Cara memakainya: masukkan cairan minyak tersebut ke dalam penyembur, lalu semburkan ke lokasi-lokasi yang sering dijadikan jalan atau tempat didiami tikus. Jangan lupa alihkan barang-barang berharga sebelum melakukan semburan.

Yang perlu diperhatikan adalah bahwa sebagian dari bau-bau yang tidak disukai tikus tersebut juga sering tidak disukai oleh anggota keluarga, seperti bau durian serta minyak kayu putih. Untuk itu, manfaatkan kepelbagaian bau tersebut dan harus memerhatikan kenyamanan, keamanan, serta kebersihan lingkungan. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.

**ruzend tak sure la kamper tu apa..

0 comments:

Pusat Karaoke GEMILANG : Seberang Jaya

11:38 AM RuzendStudio 0 Comments

Dalam seminggu lepas hampir setiap malam karaoke.
Last place kat sini. Aku just teman jer la dengar depa dok nyanyi. 2 jam kot.
Pekena 3 lagu okie kot.. Muahaha..

Tetamu sampai dlu. Penyanyi sampai kemuadian.
Suruh Fendi posing sat dlu..
Ni lah penyanyi2 nya.. hahaha
(malas edit)





0 comments:

Wall Painting : Murals in Penang (Travelog)

2:05 PM RuzendStudio 0 Comments

Assalamualaikum...
Kali ni memang betul2 cari lah mural-mural yang ada kat dinding bangunan lama kat Georgetown ni. Gigih!
Tempat paling senang dicari Camera Museum


Penat kot mencari nih. More than half an hour. Kawan2 cakap kat Kassim Mustafa.
Dok pi cari memang tak jumpa la.. sambil jenjalan snap sni.


Jalan punya dok jalan, terjumpa jugak nama jalan LEBUH AH QUEE
Lorong dia betul-betul sebelah kiri jika kita lalu kat Restoran Kapitan. Kalau rabun jauh memang tak nampak la sign board jalan tu dalam 150m..
Ada yang sanggup sewa basikal okie nak cari semua tempat2 cemni.
Murals yang ada, Minion, Bruce Lee, Belon dgn apa ntah, dan budak rempit bawah ni.



Banyak murals yang dah luntur dan rosak.. Biasalah kalu cat guna cat kapur and dinding plak senang runtuh.
Jalan punya jalan dalam 300-400 meter. Jumpa lagi.
Gambar ni pon kat lorong yang sama jugak dengan kat atas tu.

Dah nak dekat pukul 7 dah tak larat. balik jer la. Sambil tu shoot lagi. Biasala. Parking jauh.


Last Shots ni di Jalan Love Lane. Betul2 dengan 7E.

Kalau nak pergi tempat cemni naik moto jer bagus. Kena pusing semua lorong kat area Kapitan Keling tu.
Yang ni jelah boleh share. Kbai. Ketemu lagi.

0 comments:

Photoshoot : Afiq Azimi di Masjid Kapitan Keling

3:09 PM Ruzend Mohamad 0 Comments

Oleh kerana tak berjaya cari tempat yang nak dituju, so just shoot area Masjid Kapitan Keling
Dia ni kawan dan adik aku since sekolah. 10 years oledi.
Comei dak? haha.. Tapi Afiq ni dah berpunya.

First time photoshoot maybe. Entahla.
Memorable song with the post.



 Okie.. Boleh jadi model dah.. hahaha!

0 comments:

Photoshoot : Muhammad Iskandar, Dataran Merdeka

9:34 PM RuzendStudio 0 Comments

+Date : 14 December 2013
+Place : Dataran Merdeka
+Model : Muhammad Iskandar aka Farid Kamil
+Foto : Ruzend

Ni salah satu shoot untuk Majalah Remaja isu 15 Januari.
Baru ada masa skit nak update dalam blog.
Kawan-kawan editor cakap muka dia macam farid kamil. Muehehe..

Kalau hangpa nak tau si kacak ni single lagi. #alamak


Adios Amigos!

0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (4) Blackberry (1) bridal (1) buletin (3) contest (1) credit (1) dinner (2) eez (2) events (20) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (61) funny (4) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (71) info sihat (6) islamik (3) jalan jalan (25) joke (7) joke ilmiah (2) journalism (1) Kajian (2) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) male talent (31) maskulin (5) modeling (2) modeling events (10) moto (4) music cover (1) my story (1) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (2) oscar (1) party (1) Pendidikan (2) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (34) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (34) suka-suka (15) talent (21) technology (2) TIPS (20) travelog (7) trip (6) troubleshooting (1) tutorial (2) wafi (1) wedding (11) wishes (2)