Review : UMobile GX30 Unlimited Data Prepaid

7:31 PM Ruzend Mohamad 0 Comments


Hampir sebulan Min langgan pakej data ni since they launch it at the first apps update.
GX 30 khas untuk pelanggan Prepaid Umobile dengan kelajuan data pada 3mbps.
Bagi yang dah terbiasa dengan kelajuan LTE/4G (18mbps) mungkin anda akan rasa sedikit gangguan kelajuan melalui limit data.
Streaming YouTube
Bagi pengguna iPhone GX30 boleh streaming video Youtube tanpa had pada rangkain LTE tanpa buffering dengan paparan skrin 480p.
Bagi pengguna rangkaian H+ atau 3G, rangkaian data tanpa buffering adalah pada paparan kualiti 144p atau 240p.

Manakala data untuk hotspot atau tethering hanyalah dihadkan pada 3GB sahaja.
Pakej GX30 tidak menawarkan panggilan percuma atau SMS percuma.
Bergantung pada pelan SIM kad yang sedia ada iaitu 10 minit percuma bagi panggilan kepada Umobile 


Tapi Min rasa Plan GX50 Postpaid lagi berbaloi sebab ada unlimited calls untuk semua rangkaian dan kelajuan data pula 5mbps.

0 comments:

Skim Insurans Pekerjaan

4:50 AM RuzendStudio 0 Comments

Skim Insurans Pekerjaan (EIS) di Malaysia

Di Singapura, pembayaran faedah pemberhentian pekerja adalah mandatori bagi pekerja yang mempunyai lebih daripada dua tahun pekerjaan jika dinyatakan dalam kontrak pekerjaan individu (atau perjanjian kolektif yang dirundingkan oleh kesatuan mereka). Sebaliknya, Malaysia kini ke arah memberikan manfaat pemberhentian kepada rakyat Malaysia yang menganggur.
Dicadangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, Skim Insurans Pekerjaan (EIS) dijangka dibentangkan di Parlimen pada bulan Julai/Ogos 2017. Seperti namanya, EIS terutamanya bertujuan untuk membantu pekerja yang diberhentikan yang mencari kerja lain dan yang menyumbang kepada PERKESO. Di samping itu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah mengumumkan pada 1 Mei 2017 bahawa kerajaan telah bersetuju untuk memperuntukkan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dengan RM70 juta untuk pembayaran faedah kewangan berhubung dengan EIS bermula tahun hadapan.

Apakah Skim Insurans Pekerja?

Dimaksudkan untuk bertindak sebagai “jaring keselamatan” bagi pekerja yang diberhentikan kerja [kerana majikan mereka mengalami penggulungan / menjadi insolven], EIS akan menyediakan bantuan kewangan kepada pekerja yang kehilangan pekerjaan sehingga mereka mendapatkan pekerjaan baru. Di samping itu, pekerja yang mencari kerja baru juga akan dibantu dengan bantuan pekerjaan, kaunseling kerjaya dan kesesuaian pekerjaan di bawah EIS.

Pembayaran EIS

Inisiatif EIS yang dicadangkan akan diuruskan oleh PERKESO, dan sumbangan dari kedua-dua majikan dan pekerja ke atas akaun insurans pekerja adalah wajib. Di bawah cadangan semasa, kedua-dua majikan dan pekerja diwajibkan untuk menyumbang 0.25% daripada gaji bulanan pekerja ke dalam dana bersama EIS, seperti juga sumbangan SOCSO dan KWSP. Bagi majikan yang melanggar peraturan dan didapati bersalah akan dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun dan didenda maksimum RM10, 000.

Gambaran Ringkas Manfaat EIS

  1. Perlindungan Kebajikan Lanjutan– EIS bertindak sebagai liputan kebajikan dilanjutkan kepada 6.5 juta pekerja swasta Malaysia yang memerlukan majikan untuk membuat sumbangan berkanun kepada dana EIS dan menahan mereka daripada membuat potongan gaji serta mengurangkan faedah tetap.
  2. Bantuan Kewangan kepada Pekerja Diberhentikan– EIS akan menyediakan bantuan kewangan kepada pekerja swasta yang kehilangan pekerjaan kerana majikan mereka mengalami penggulungan (atau menjadi tidak solven) sehingga mereka mencari pekerjaan baru.
  3. Bantuan Tambahan Pencarian Kerja– Pekerja yang diberhentikan akan dibantu apabila mereka mencari pekerjaan baru dengan kaunseling dan latihan kerjaya.
Sebagai nota akhir, Sistem Insurans Pekerjaan (EIS) dijangka bermula pada bulan Januari 2018. Adalah dipercayai bahawa EIS akan menambah kecekapan pasaran buruh di Malaysia melalui sistem yang berstruktur lebih baik bagi menyeragam bekalan dan permintaan, akan membawa kepada peningkatan produktiviti dan daya saing industri. Di samping itu, faedah pemberhentian yang dinyatakan di atas juga akan bertindak sebagai penstabil untuk membantu mengekalkan aktiviti ekonomi di negara, terutamanya semasa krisis ekonomi.


Sumber:
https://www.perkeso.gov.my/sip/assets/files/Slide_Microsite_20171110.pdf

0 comments:

Kapal Layar Equaminity milik Jho Low atau Do Won Chang?

3:15 AM RuzendStudio 0 Comments


Jho Low - Yacht
Yacht Name: Equanimity - 
Yacht Length: 91 m (300 ft) - 
Guests: 28 in 14 cabins - Crew: 33 - 
Yacht Value: US$ 250 million - 
Owners name: Jho Low - 
Jho Low Net Worth: US$ 1 billion - 
Owners company: Jynwel Capital - 
Owners Country: Malaysia - The US filed criminal charges against Jho Low in a in a money laundering investigation.

Luxury Yacht Equanimity


Oceanco

The yacht Equanimity is built by Oceanco and was delivered to her owner in June 2014. The yacht has a length of 91.5 meters and is built of steel with an aluminum superstructure.

Kapal Equanimity dibina oleh Oceanco dan dihantar kepada pemiliknya pada bulan Jun 2014. Kapal layar ini mempunyai panjang 91.5 meter dan dibina daripada keluli dengan struktur aluminium.

Andrew Winch Design

Her interior design is by Andrew Winch, while Azure Naval Architects was involved in the engineering. The yacht can accommodate 26 guests in 9 staterooms and has a crew of 28. Equanimity’s features include a spa and beach club, a beauty salon, a gym, a sauna, a Turkish bath and a large pool. The interior has some oriental inspired themes, using materials as wenge, bamboo and gold  lead.

Reka bentuk dalamannya adalah oleh Andrew Winch, manakala Azure Naval Architects terlibat dalam kejuruteraan. Kapal layar itu boleh menampung 26 orang tetamu di 9 staterooms dan mempunyai 28 kru. Ciri-ciri Equanimity termasuk spa dan kelab pantai, salon kecantikan, gim, sauna, mandian Turki dan kolam besar. Rekaan dalaman mempunyai beberapa tema berinspirasikan oriental, menggunakan bahan sebagai wenge, buluh dan emas.

50th Largest Yacht in the World

She is currently - 2017 -  the 54th largest yacht in the world. The meaning of the word Equanimity can be described as ‘a mental calmness, even in a difficult situation’. All photos on this page by Dutch Mega Yachts.

Equaminity kini - 2017 - merupakan kapal layar ke-54 terbesar di dunia. Makna perkataan Equanimity boleh digambarkan sebagai 'ketenangan mental, bahkan dalam keadaan yang sukar'. Semua gambar dalam halaman ini oleh Dutch Mega Yachts.

An Owner with Chinese Roots

SuperYachtFan received two different messages: one stating that Do Won Chang is the owner of the yacht, and another stating that Malaysian billionaire Jho Low is the owner of the yacht. Several sources in the yachting industry do mention that the owner of Equanimity has Chinese roots. And since Mr. Jho Low’s grandfather was born in China, this makes him a possible owner of the yacht. In June 2017 this info was confirmed in a USA criminal court case.

SuperYachtFan menerima dua mesej berbeza: satu menyatakan bahawa Do Won Chang adalah pemilik kapal layar itu, dan yang lain menyatakan bahawa jutawan Malaysia Jho Low adalah pemilik kapal layar itu. Beberapa sumber dalam industri kapal layar menyebutkan bahawa pemilik Equanimity mempunyai asal usul Cina. Memandangkan datuk Jho Low dilahirkan di China, mungkin ini menjadikan dia seorang pemilik kapal layar. Pada bulan Jun 2017 maklumat ini telah disahkan dalam kes mahkamah jenayah Amerika Syarikat.

Charter Equanimity

The yacht Equanimity is not available for charter.

Kapal Layar Mewah Equanimity tidak menyediakan khidmat sewaan.

Seized by Indonesian Government

In February 2018 Equanimity was seized by the Indonesian government, as part of a multi-billion dollar corruption investigation, linked to the Malaysian state fund 1MDB. The yacht was in Benoa Bay, near the Indonesian island of #Bali.

Pada Februari 2018 Equanimity telah dirampas oleh kerajaan Indonesia, sebagai sebahagian daripada penyiasatan rasuah berjuta-juta dolar, yang dikaitkan dengan dana negara 1MDB. Kapal layar itu berada di Benoa Bay, berhampiran dengan pulau Bali # Indonesia.

Jho Low

Malaysian born billionaire Jho Low is the owner of the yacht Equanimity. His ownership of the yacht was confirmed in a US Court case.

Jho Low yang dilahirkan di Malaysia adalah pemilik kapal pesiar Equanimity. Pemilikan kapal layar itu disahkan dalam kes Mahkamah AS.

Jynwel Capital

Jho Low is the co-founder and Chief Executive Officer of Jynwel Capital Limited, an international investment and advisory firm based in Hong Kong. Through Jynwel Capital the family owns a share in EMI Music Publlishing, Myla Lingerie and the Park Lane Hotel in New York.  Low is the grandson of  Chinese-born mining and liquor entrepreneur Meng Tak. Tak built his fortune in Thailand in the 1960s and 1970s through iron-ore mining and liquor distilleries. He invested his profits in real estate.

Jho Low adalah pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Jynwel Capital Limited, firma pelaburan dan penasihat antarabangsa yang berpusat di Hong Kong. Melalui Jynwel Capital, keluarga ini memiliki bahagian dalam Pengedaran Muzik EMI, Myla Lingerie dan Park Lane Hotel di New York. Rendah adalah cucu lombong yang dilahirkan oleh China dan pengusaha minuman keras Meng Tak. Tak membina kekayaannya di Thailand pada tahun 1960-an dan 1970-an melalui penyulingan bijih besi dan penyulingan minuman keras. Dia melabur keuntungannya dalam hartanah.

Strategic Resources Global

Low’s father Tan Sri Larry Low Hock Peng (known as Larry Low) continued to invest the family's fortune in real estate and in stock markets. The family’s investment holding company Strategic Resources Global Limited holds stakes in Coastal Energy, and FrenckenGroup. Larry Low was conferred Commander of the Order of Loyalty to the Crown of Malaysia, by the King if Malaysia, which carries the title “Tan Sri”.

Bapa Low, Tan Sri Larry Low Hock Peng (dikenali sebagai Larry Low) terus melabur kekayaan keluarga dalam hartanah dan pasaran saham. Syarikat pegangan pelaburan keluarga Strategic Resources Global Limited memegang kepentingan di Coastal Energy, dan FrenckenGroup. Larry Low telah diberikan Komander Perintah Kesetiaan kepada Mahkota Malaysia, oleh Raja jika Malaysia, yang membawa gelaran "Tan Sri".

Philanthropy

The Low family are active philanthropists through their Jynwel Charitable Foundation.  In 2013 Low donated US$50 million to the MD Anderson Cancer Center in Houston.

Keluarga Low adalah dermawan aktif melalui Yayasan Amal Jynwel mereka. Pada tahun 2013 Low menyumbangkan AS $ 50 juta ke Pusat Kanser MD Anderson di Houston.

Criminal Charges

The US authorities filed a criminal case again mr Jho Low, claiming that he transferred US$ 1 billion in funds from the Malaysian authorities to a private account. The Complaint alleges that 1MDB – a strategic investment and development company wholly-owned by the government of Malaysia - formed a joint venture with a Saudi oilextraction company call PetroSaudi International (“PetroSaudi”), and that 1MDB initiated multiple funds transfers to the joint venture in relation to energy investments in Turkmenistan and Argentina. The Complaint alleges that the funds for this investment were improperly diverted to a bank account in Switzerland, held in the name of Good Star Limited, which was beneficially owned not by PetroSaudi or the joint venture, but by LOW Taek Jho, a/k/a Jho Low (“LOW”).

Pihak berkuasa Amerika Syarikat memfailkan kes jenayah lagi Jho Low, mendakwa ia memindahkan dana US $ 1 bilion dari pihak berkuasa Malaysia ke akaun swasta. Aduan itu mendakwa bahawa 1MDB - sebuah syarikat pelaburan dan pembangunan strategik yang dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia - membentuk usahasama dengan syarikat oilextraction Saudi memanggil PetroSaudi International ("PetroSaudi"), dan 1MDB telah memulakan pelbagai pemindahan dana kepada usaha sama berhubung dengan pelaburan tenaga di Turkmenistan dan Argentina. Aduan tersebut mendakwa bahawa dana untuk pelaburan ini tidak dialihkan ke akaun bank di Swiss, yang dipegang atas nama Good Star Limited, yang dimiliki secara benefisial bukan oleh PetroSaudi atau usahasama tetapi oleh LOW Taek Jho, a / k / seorang Jho Low ("LOW").

Money Laundering

The complaint alledges that Jho Low used the US$ 1 billion for his private benefit. Some of the items he purchased:
- The yacht Equanimity for US$ 250 million
- A Bombardier Global 5000 private jet (registration N689WM) for US$ 35 million

Aduan itu menyimpulkan bahawa Jho Low menggunakan US $ 1 bilion untuk faedah peribadinya. Beberapa perkara yang dia beli:
- Equanimity kapal layar untuk AS $ 250 juta
- Bombardier Global 5000 jet peribadi (pendaftaran N689WM) dengan harga AS $ 35 juta

He bought several pieces of art:

- a Vincent van Gogh painting for US$ 5 million
- two paintings by Monet: Saint-Georges Majeur for US$ 35 million and Nympheas for US$ 58 million
- two paintings by Pablo Picasso: Tete de femme” US$ 40 million, and Nature Morte au Crane de Taureau  for US$ 3 million . He gifted this painting to Leonardo Dicaprio for his birthday.

- lukisan Vincent van Gogh bernilai US $ 5 juta
- dua lukisan oleh Monet: Saint-Georges Majeur untuk AS $ 35 juta dan Nympheas untuk AS $ 58 juta
- dua lukisan oleh Pablo Picasso: Tete de femme "US $ 40 juta, dan Nature Morte au Crane de Taureau bernilai AS $ 3 juta. Dia menyukai lukisan ini kepada Leonardo Dicaprio untuk ulang tahunnya.


Also he bought real estate:

- A penthouse in the Walker Tower in New York for US$ 50 million
- The Laurel Mansion in Beverly Hills for  US$ 31 million
- The Qentas Townhouse in London for US$ 40 million
- A penthouse in Stratton Street, London for US$ 60 million

He also bought a US$ 27 million 22-carat diamond pink necklace and he chartered the 147 meter yacht Topaz for one week for US$ 3.5 million.

- Penthouse di Menara Walker di New York dengan harga AS $ 50 juta
- The Laurel Mansion di Beverly Hills dengan harga AS $ 31 juta
- Qentas Townhouse di London dengan harga AS $ 40 juta
- Penthouse di Stratton Street, London dengan harga AS $ 60 juta

Beliau juga membeli kalung berlian merah jambu 22 karat US $ 27 juta dan dia menyewa Topaz kapal layar 147 meter untuk satu minggu dengan harga AS $ 3.5 juta.

Civil Forfeiture

In June 2017 the United States  was starting civil forfeiture of all these assets. In February 2018 the yacht Equanimity was seized by the Indonesian government on behalf of Malaysia and the USA.

Pada bulan Jun 2017 Amerika Syarikat telah memulakan pelucutan sivil semua aset ini. Pada bulan Februari 2018, Equanimity kapal layar telah dirampas oleh kerajaan Indonesia bagi pihak Malaysia dan Amerika Syarikat.


Jho Low resources
wikipedia.org/Jho_Low
www.jho-low.com
jynwelfoundation.org
www.jynwelcapital.com
www.oceancoyacht.com/equanimity
https://www.superyachtfan.com/motor_yacht_equanimity.html

0 comments:

Kepentingan Insurans Rumah (MRTT & MLTT)

1:46 AM RuzendStudio 0 Comments

APAKAH MAKSUD MRTT DAN MLTT?

MRTT bermaksud Mortgage Reducing Term Takaful. Dalam istilah insurans konvensional, ia juga dikenali sebagai MRTA. Manakala MLTT pula merujuk kepada Mortgage Level Term Takaful.

2 produk ini adalah produk yang patuh syariah, selari dengan konteks perancangan kewangan Islam. Jadi, MRTT dan MLTT adalah releven untuk tujuan ini. Dan ia ditawarkan oleh kebanyakan syarikat takaful yang ada di Malaysia.

Pertama sekali, sebelum anda ketahui perbandingan antara MRTT dan MLTT, anda kena faham terlebih dahulu maksud MRTA/MRTT dan MLTA/MLTT.

MRTA – Mortgage Reducing Term Assurance
MRTT – Mortgage Reducing Term Takaful
MLTA – Mortgage Level Term Assurance
MLTT – Mortgage Level Term Takaful

Perkataan ‘Reducing‘ , ‘Level‘ , ‘Assurance‘ & ‘Takaful‘ membezakan setiap pelan pelindungan yang anda pilih.

Bahasa mudahnya untuk anda faham, perkataan assurance merujuk kepada insuran konvensional manakala takaful- islamic insuran yang patuh syariah. Sebagai muslim, mahu atau tidak pilihan terbaik yang kita adalah produk dari takaful.

Jom kita lihat sedikit point penting perbezaan antara MRTA/MRTT dan MLTA/MLTT.

KEPENTINGAN INSURANS RUMAH

1. 90% rakyat Malaysia tiada dana persaraan yang cukup selepas 5 tahun persaaan.

2. Majoriti pemegang akaun KWSP hanya ada RM50,000.

3. Hanya 35% orang dewasa mempunyai perlindungan insurans dan takaful.

Kaitannya mudah.

Dengan keadaan rakyat Malaysia yang tak ada simpanan yang cukup, ditambah pula kesedaran takaful yang rendah, apa akan jadi pada rumah yang kita beli sekiranya kita meninggal?

Hutang akan jatuh pada bahu waris. Dan seandainya waris itu adalah isteri kita yang merupakan suri rumah sepenuh masa, dia nak bayar installment rumah dengan apa?

Sudah lah mati tak tinggalkan harta, lagi teruk siap tinggalkan hutang rumah.

Tapi dengan insurans MRTA/MRTT, sekiranya peminjam mati, maka rumah itu kira free lah bank kasi ke waris. Tak tinggalkan harta pun, setidaknya anak isteri ada tempat berteduh.

Paling sempit pun jual rumah tu dan balik tinggal di kampung.

Dan kita masih nak kata bank zalim?

Untuk pengetahuan anda, bank selalunya akan menawarkan MRTA/MRTT untuk perlindungan loan rumah anda. Ada yang tanya wajib ke kena ambil MRTA/MRTT? Jawapannya adalah tidak wajib.

Walaupun tidak wajib,bank sebagai pemberi pinjaman ,mereka berhak untuk ‘secure’ pinjaman yang diberikan. Salah satu sebab yang paling utama, MRTA/MRTT adalah lebih selamat pada pihak bank kerana bayaran untuk plan ini dibayar sekali sahaja atau dimasukkan bersama loan anda.

Mungkin anda rasa seperti dipaksa oleh bank tapi persoalannya, jika anda tiada MRTA/MRTT siapa yang akan bayar baki loan rumah jika berlaku musibah kematian kepada anda(peminjam)?


Kita ambil contoh kisah Ahmad. Saya sendiri pun tak kenal Ahmad ni. Beli rumah dengan pinjaman RM500k. Ambil MRTA/MRTT dengan harga RM15k, boleh dibayar lumpsum atau dimasukkan ke dalam loan.

Yang pastinya,ramai orang diluar sana malas nak fikir,masukkan saja sekali dengan loan.Nah,bayar sekali dengan interest.

Tempoh pinjaman 30 tahun. Andaikan berlaku kematian pada Ahmad pada tahun ke 15 bayaran pinjaman.Baki loan RM250k lagi di bank akan diselesaikan oleh pihak insuran.Selesai dan hanya dapat sebuah rumah.


Jadi, sampai disini dah faham bagaimana MRTA/MRTT berfungsi?

Okay seterusnya seperti yang saya katakan diatas, MRTA/MRTT bukan satu kewajiban kerana anda masih ada alternatif lain iaitu dengan mengambil MLTA/MLTT.

Ramai sekarang yang memilih untuk mengambil MLTA/MLTT.

Memiliki plan ini untuk perlindungan loan rumah anda memerlukan komitmen pembayaran secara berkala, bulanan, suku tahunan, setengah tahunan atau tahunan.

Plan ini mempunyai nilai simpanan pada hujung tempoh pelindungan. Salah satu yang menarik tentang plan ini, jumlah nilai simpanan ini boleh dikeluarkan untuk kegunaan anda bagi menyelesaikan baki loan rumah anda. Loan anda dilindungi dan hutang pun cepat selesai.

MLTA/MLTT ini juga anda boleh ‘attach’ dengan rider-rider perlindungan tambahan yang lain seperti manfaat sakit kritikal, manfaat kematian akibat kemalangan dan banyak lagi.

Jika anda seorang penggila hartanah, mempunyai lebih dari sebuah rumah, anda boleh consider untuk memiliki plan ini memandangkan plan ini boleh boleh melindungi kesemua pinjaman loan rumah anda dalam satu plan yang sama.

Saya beri contoh yang mudah untuk anda faham.

Si Jamil Membuat pinjaman loan rumah RM500,000 dan mengambil MLTT perlindungan untuk loan RM500,000 dengan bayaran bulanan RM250/sebulan.

Tempoh pinjaman Jamil adalah 30 tahun.

Pada tahun ke 15, Jamil meninggal.

Isteri beliau akan menerima pampasan MLTT berjumlah RM500,000 + cash value (nilai simpanan semasa)

Baki loan RM250,000 lagi akan diselesaikan melalui Pampasan RM500,000 + cash value. Selepas ditolak hutang loan, baki di tangan isteri adalah RM250,000 + cash value (simpanan).

Wow!

Rumah dapat, instant cash pon dapat! Pastinya bebanan kewangan isteri dan anak anak lebih ringan. Isteri dan anak-anak boleh survive dengan duit itu! Betulkan?

Fikir fikir dulu.

Artikel ini disumbangkan oleh Encik Norman Muhammad
(Eksekutif Pengurus Kewangan)









0 comments:

Modeling Mr Sunway 2011 : Final

6:18 AM RuzendStudio 0 Comments
















0 comments:

Modeling Mr Sunway 2011 : Preliminary

5:17 AM RuzendStudio 0 Comments

Gambar ni just republish for work purposes.




 Ini saja samples

0 comments:

Kajian : Definisi Kapitalis

6:16 PM RuzendStudio 0 Comments

Apakah Sistem Kapitalis?

Oleh Muhammad Salleh (September 2002).

Kita kini sedang menghayati sebuah dunia di mana kekayaan sedang diciptakan pada kadar yang tidak dapat dibayangkan oleh generasi-generasi dahulu. Kejayaan-kejayaan teknologi, seperti kejuruteraan genetik dan dunia Internet, sedang berkembang dengan pesat. Semua ini, kita diberitahu, adalah hasil daripada kejayaan sistem kapitalis. Menurut penyokong-penyokong sistem kapitalis di merata dunia, sistem inilah yang telah membolehkan umat manusia mencapai tahap kemajuan yang tinggi, lantas menjadikan sistem kapitalis sebuah sistem sempurna, yang tidak lagi dapat diubahkan.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa buat kali pertama dalam sejarah dunia, kita mempunyai kekayaan yang mencukupi untuk memuaskan keperluan-keperluan setiap insan di dunia. Namun, apa yang tidak dikatakan oleh penyokong-penyokong kapitalisme itu adalah bahawa berjuta-juta orang masih mengalami kebuluran, berjuta-juta orang masih mengalami penyakit yang mudah dicegah, kehidupan berjuta-juta orang masih dikecewakan oleh kemiskinan. Masyarakat kita, iaitu masyarakat kapitalis, dikuasai oleh ketidak-samarataan dan ketidak-adilan, sambil kehidupan kita semua diancam oleh krisis ekonomi dan konflik bersenjata. Pada masa apabila sistem kapitalisme masih muda, Karl Marx sudah melihat percanggahan-percanggahan ini dengan jelas, lalu menulis:

Dalam satu tangan, kuasa-kuasa perindustrian dan saintifik telah memasuki kehidupan, yang mana-mana zaman sejarah manusia lalu tidak pernah mengharapkan. Dalam tangan sebelah wujudnya ciri-ciri kereputan, yang jauh melintasi kengerian Empayar Rom. Pada hari-hari ini, semuamya seolah-olah hamil dengan percanggahannya. Jentera, dihadiahkan dengan kuasa memendekkan dan meringankan usaha manusia, kita melihat melaparkan dan membebankan manusia. Sumber-sumber kekayaan luas, oleh sesuatu keajaiban luarbiasa, diubahkan menjadi punca-punca keperluan.
Di sebalik perbincangan-perbincangan seperti ini, terdapat satu persoalan asas, iaitu apakah sebenarnya sistem kapitalis? Apakah ciri-ciri asas sistem tersebut, dan apakah kesan daripada ciri-ciri tersebut? Pada pandangan pertama, jawapan kepada soalan-soalan seperti ini mungkin dikatakan ringkas. Bukankah sistem kapitalis sebuah sistem di mana beberapa individu yang kaya memiliki kilang-kilang, pejabat-pejabat dan perusahaan-perusahaan yang lain? Bukankah pihak kapitalis menyokong pasaran bebas, tanpa apa-apa perancangan terpusat? Namun, dewasa kini, persoalan-persoalan tersebut tidak dapat ditangani dengan begitu mudah. Misalnya, kebanyakan perusahaan gergasi kini tidak lagi dimiliki oleh seorang individu, tetapi mungkin digerakkan oleh pejabat perusahaan atau kerajaan negara. Walau apapun perbezaan-perbezaan ini, yang jelas adalah bahawa para pekerja dan golongan bawahan terus dieksploitasi dan ditindas di bawah sistem kapitalis ini.
Maka, erti kapitalisme perlulah dikaji dengam menyeluruh dan disesuaikan dengan perkembangan ekonomi mutakhir. Dari segi ini, kajian Karl Marx terhadap sistem kapitalis sangatlah penting, kerana, dalam kata-kata Georg Lukacs, teori Marx teori Marx, “meleburkan wajah pertubuhan-pertubuhan sosial yang kaku, tidak bersejarah dan semulajadi; ia mendedahkan punca-punca bersejarah mereka dan maka menunjukkan bahawa ianya tertakluk kepada sejarah dari setiap segi termasuk kemunduran bersejarah.” Marx telah menunjukkan bahawa tindakan manusia pada masa yang lalu telah menciptakan dunia moden, bahkan juga bahawa tindakan manusia dapat membentukkan masa depan yang bebas dari percanggahan-percanggahan kapitalisme.
Berhadapan dengan pendekatan ini, kita perlulah terlebih dahulu mengkaji sejarah sistem kapitalis untuk mengenalpasti ciri-cirinya. Sebelum bangkitnya sistem kapitalis, iaitu semasa wujudnya sistem feudal, manusia belum lagi memajukan cara-cara untuk menguasai dunia semulajadi, atau untuk menghasilkan barangan yang mencukupi bagi setiap insan. Marx telah menulis bahawa kesemua hubungan-hubungan sosial dalam sistem feudal “diikat kepada tahap perkembangan kuasa-kuasa produktif dan tenaga pekerja yang rendah serta hubungan-hubungan terhad di antara manusia dan proses menciptakan dan menghasilkan semula kehidupan materialis mereka, dan maka juga hubungan-hubungan terhad di antara manusia dan alam.”
Dalam sistem feudal, tanah merupakan sumber pengeluaran. Inilah yang dimaksudkan oleh Marx apabila dia menulis bahawa “Dalam permilikan tanah feudal, kita sudah menjumpai penguasaan tanah sebagai kuasa sesuatu yang asing ke atas manusia. Hamba serf adalah sampingan kepada tanah. Serupa dengan itu, pewaris melalui sistem pewarisan feudal, iaitu anak lelaki sulong, dimiliki oleh tanah. Ia mewarisi dia.” Dalam satu tangan, tahap kuasa-kuasa produktif yang rendah bermakna usaha berterusan bagi golongan petani, sambil dalam tangan sebelah, tuan-tuan feudal dan pegawai-pegawai gereja mengambil apa yang mereka menghendaki dari petani dengan kekuasaan.
Hubungan-hubungan sosial dalam masyarakat feudal merupakan hubungan-hubungan penguasaan dan penaklukan, tetapi ia sudah jelasnya merupakan hubungan-hubungan sosial di antara individu-individu. Dari segi ini, batasan-batasan feudalisme sangatlah berbeza daripada dinamik kapitalisme. Pihak borjuasi muda menginginkan sebuah masyarakat di mana segalanya dapat dijual-beli dengan duit. Sebuah masyarakat seperti itu sudah pasti bergantung kepada pembatasan-pembatasan tanah bersama dengan kejam. Ini bermakna bahawa, buat kali pertama dalam sejarah manusia, majoriti masyarakat dinafikan jalan secara langsung kepada pengeluaran dan cara-cara menciptakan kekayaan. Maka, pada abad ke-17 dan ke-18 di Eropah, sebuah kelas pekerja yang tidak memiliki tanah telah ditaklukkan kepada bentuk pengeksploitasian yang baru, iaitu pekerjaan bergaji.

Pendek kata, kapitalisme melibatkan perubahan asas dalam hubungan-hubungan di antara manusia, peralatan-peralatan pengeluaran dan bahan-bahan pengeluaran.” Oleh kerana perubahan-perubahan asas ini, setiap aspek kehidupan manusia telah diubah. Namun, perubahan-perubahan ini hanya dapat dilaksanakan melalui apa yang Peter Linebaugh telah menamakan ‘serangan-serangan perundangan’ pada hujung abad ke-18 untuk memperdayakan kelas pekerja bahawa apa yang mereka menghasilkan sebenarnya dimiliki oleh pihak kapitalis yang memiliki kilang-kilang. Menjelang abad ke-19, pekerjaan bergaji telah menggantikan kesemua bentuk pembayaran yang lain di Eropah.

Kajian Marx terhadap sistem kapitalis muda pada abad ke-19 menunjukkan bagaimana tenaga pekerja telah menjadi sebuah komoditi, yang dapat dijual-beli pada pasaran. Pihak kapitalis dan para pekerja mungkin bebas dari satu sama lain dari mana-mana segi rasmi, tetapi dalam realiti mereka berkait rapat. Pengeluaran barangan tidak lagi berlaku di rumah atau bengkel-bengkel kecil (seperti dalam sistem feudal), tetapi kini berlaku di kilang-kilang baru di mana mekanisasi tenaga pekerja telah mengubah hubungan-hubungan manusia. Dalam karyanya yang terpenting, iaitu Kapital, Marx membandingkan usaha tukang-tukang kraf di bawah sistem feudal dengan pekerja kilang di bawah sistem kapitalis:

Dalam kraftangan dan pengeluaran, para pekerja menggunakan peralatan; di kilang, jentera menggunakan pekerja. Di sana, gerak-geri peralatan tenaga pekerja bergerak baginya, di sini ia adalah gerak-geri jentera yang mesti mengikutinya. Dalam pengeluaran, para pekerja adalah sebahagian daripada mekanisme hidup. Dalam kilang, kita mempunyai mekanisme tanpa kehidupan yang asing daripada pekerja, yang hanya menjadi sampingan hidup.

Salah satu ciri kapitalisme yang paling membinasakan merupakan pembahagian tenaga pekerja. Sebelum kapitalisme, memang terdapatnya pembahagian tenaga pekerja secara sosial, dengan orang-orang berbeza telibat dalam cabang-cabang pengeluaran atau kraf yang berbeza. Dengan kapitalisme telah bangkitnya pembahagian tenaga pekerja secara terperinci dalam setiap cabang pengeluaran. Pembahagian tenaga pekerja ini bermakna bahawa pekerja terpaksa menjadi khusus dalam tugas-tugas tertentu. Maka, tidak menghairankanlah bahawa John Ruskin pernah menulis bahawa pembahagian tenaga pekerja adalah ungkapan palsu kerana ia adalah manusia yang dibahagikan.

Dalam sistem kapitalis, para pekerja semakin bergantung kepada pihak kapitalis yang memiliki cara-cara pengeluaran seperti kilang-kilang dan pejabat-pejebat. Ia menjadi semakin mustahil bagi pekerja untuk hidup secara bebas daripada kapitalisme – jika dia bekerja, dia menjadi ibarat sebuah jentera; jika dia tidak bekerja, dia akan hidup dalam kemiskinan. Marx menulis mengenai para pekerja: “Kewujudan kapital adalah kewujudannya, kehidupannya, kerana ia menentukan kandungan kehidupannya dalam cara yang tidak mempedulikannya.” Pendek kata, para pekerja tidak mempunyai pilihan – bersedia bekerja atau bersedia mengalami kemiskinan. Maka, di bawah kapitalisme, tenaga pekerja menjadi tenaga pekerja yang dipaksa kerana para pekerja tidak dapat memilih untuk tidak bekerja, para pekerja tidak memiliki apa yang diciptakan oleh mereka dan para pekerja tidak dapat memilih apa yang patut diciptakan. Marx menulis:

… pekerja hanya merasai dirinya apabila tidak bekerja; apabila dia bekerja, dia tidak merasai dirinya. Dia berasa selesa apabila tidak bekerja, dan bukannya di rumah apabila dia bekerja. Maka usahanya bukan secara sukarela tetapi dipaksa, ia adalah tenaga pekerja dipaksa. Maka, ia bukan kepuasaan sesuatu keperluan, tetapi hanya cara untuk memuaskan keperluan tersebut secara asing daripadanya. Sifat asingnya ditunjukkan dengan jelas oleh fakta bahawa sesudah apa-apa fizikal atau pemaksaan lain wujud, ia dipulaukan seperti wabak penyakit.

Di sini, kita dapat merumuskan perbincangan di atas dengan kata-kata berikut. Marx sebenarnya tidak menganggap permilikan alat-alat atau cara-cara pengeluaran oleh individu sebagai masalah utama kapitalisme. Dalam kajiannya ke atas sistem tersebut, yang menjadi jelas adalah bahawa dia menolak situasi di mana cara-cara pengeluaran dikuasai oleh sebuah minoriti (iaitu kelas kapitalis atau borjuasi), dengan tujuan mengeksploitasi majoriti (iaitu kelas pekerja). Pengeksploitasian ini dapat mengambil pelbagai bentuk dalam hubungan-hubungan sosial di antara manusia. Seperti yang telah dikatakan di atas, para pekerja tidak memiliki cara-cara pengeluaran, dan terpaksa menjual satu-satunya komoditi yang dimiliki mereka, iaitu tenaga pekerja mereka. Inilah satu sebab mengapa kemungkinan untuk merancangkan jalan-jalan ekonomi demi kepentingan masyarakat umum tidak dapat bangkit dalam keadaan seperti ini.

Tambahan pula, setiap kapitalis didoring untuk bersaing demi memajukan perusahaannya sambil mengorbankan orang yang lain. Marx telah melaungkan: “Akumulasi! Akumulasi! Itulah nabi-nabi baginya.” Ini bermakna bahawa kapitalis yang kuat memakan kapitalis yang lemah, dan bahawa sistem kapitalis akan merosot dengan dramatik apabila mengalami krisis ekonomi.

Sejak abad ke-19, sistem kapitalis ini telah menyebar ke setiap penjuru dunia, dan mungkin tidak terdapatnya negara yang bebas daripada cengkamannya. Inilah sebab utama mengapa kajian Marx sangatlah relevan dan penting pada hari ini. Cara-cara pengeluaran masih dikuasai oleh golongan minoriti, biarpun di sebuah negara membangun seperti Malaysia atau sebuah negara maju seperti Amerika Syarikat. Walaupun bentuk persaingan kapitalis mungkin berbeza dari satu tempat ke tempat yang lain, hasilnya sentiasa sama: “Akumulasi! Akumulasi! Itulah nabi-nabi baginya.” Dan para pekerjalah yang menjadi mangsa.

Maka, apa yang dapat dilakukan? Kajian Marx juga telah mengenalpasti kelas pekerja sebagai unsur yang dapat menumbangkan sistem kapitalis dan mengubah masyarakat. Walaupun pihak borjuasi atau kelas pemerintah dapat menggunakan penguasaan mereka ke etas ekonomi untuk menguasai kanca politik melalui kerajaan, tentera dan polis, kejayaan sistem mereka juga mewujudkan sebuah kelas yang mempunyai kuasa untuk membebaskan seluruh umat manusia – iaitu kelas pekerja. Kelas pekerja ini tidak mengenali warna kulit, jantina, orientasi seksual, mahupun sempadan negara. Hanya kelas pekerja sendiri yang dapat membina sebuah masyarakat tanpa keperluan dan tanpa diktator kerana kelas pekerja sememangnya berbeza daripada kelas-kelas yang lain. Kini terdapatnya beratus-ratus juta pekerja dan jumlah mereka semakin meningkat setiap hari. Kerana kapitalisme merupakan sistem antarabangsa, ia terus mengembang dan mengerjakan mereka yang suatu hari nanti akan memusnahkan sistem kapitalis itu.

Kemampuan unik kelas pekerja untuk mengubah dunia berpunca dari kedudukan kelas tersebut dalam sistem kapitalisme. Secara asasnya, kapitalisme menarik penduduk dari desa dan menghimpunkan mereka di tempat-tempat bekerja yang besar. Maka, para pekerja mendapati bahawa mereka telah menjadi sebahagian daripada unit yang melibatkan beratus-ratus atau beribu-ribu orang. Untuk mencapai pembaikan dalam keadaan mereka, para pekerja perlulah bertindak secara kolektif, dengan melibatkan rakan-rakan sekerja mereka. Untuk mengubah dunia, kelas pekerja perlulah bersatu di bawah panji-panji demokratik lagi sosialis.

0 comments:

Labels

2D (1) 3D (1) advertising (1) Automotive (2) bahaya (1) berita (4) Blackberry (1) bridal (1) buletin (3) contest (1) credit (1) dinner (2) eez (2) events (20) fakta (1) fesyen (2) forward (1) fotografi (61) funny (4) HDR (1) healthcare (6) hiburan (1) hukum (1) info (71) info sihat (6) islamik (3) jalan jalan (25) joke (7) joke ilmiah (2) journalism (1) Kajian (2) kaki gym (2) karaoke (4) KBU (1) keypoh (3) khasiat (2) kid song (1) Komunikasi Korporat (2) konvokesyen (2) Lawak (3) learn (9) Lirik (18) lyrics (10) makan (4) male talent (31) maskulin (5) modeling (2) modeling events (10) moto (4) music cover (1) my story (1) MyVi TT (3) Naruto Manga (6) news (2) oscar (1) party (1) Pendidikan (2) penjagaan diri (7) penjagaan lelaki (6) Perodua (1) personal (1) phone (1) Photographer (1) photoshoot (34) politik (3) press (2) rahsia lelaki (2) rahsia wanita (1) religious (1) research (2) resipi (1) santai (4) seks (1) selebriti (1) sinopsis filem (2) SKMM (4) story (34) suka-suka (15) talent (21) technology (2) TIPS (20) travelog (7) trip (6) troubleshooting (1) tutorial (2) wafi (1) wedding (11) wishes (2)